Coaching

Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen Geef me de kracht te aanvaarden wat ik niet...

Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen
Geef me de kracht te aanvaarden wat ik niet kan veranderen
En geef me de wijsheid om het verschil tussen beiden te zien
Reinhold Niebuhr

 

Ik geloof dat ieder mens ‘s ochtends opstaat met de wens te doen wat goed is. Iedereen wil graag verantwoordelijkheden dragen en trots zijn op de dingen die hij of zij doet. In de dagelijkse praktijk van het leven lopen dingen echter vaak anders dan we hadden gehoopt of gewild. Aan deze feiten valt soms niets te veranderen. Wat wel kan veranderen, is de manier waarop we de feiten observeren en hoe we ermee omgaan.

Als coach help ik mensen inzicht te krijgen in wat ze kunnen veranderen aan hun eigen situatie, of, als er dingen niet veranderd kunnen worden, hoe ze daarmee om kunnen gaan. Een belangrijk aspect hiervan is bewustwording van de ontstane patronen en bewustwording van de eigen kwaliteiten en valkuilen. Wanneer je de (disfunctionele) patronen gaat doorzien en erkennen, ontstaat de mogelijkheid je bewust te ontwikkelen in de richting die bij jouw kwaliteiten past.

 

Voor het kennen van de Weg
Moeten we gewoon op Weg
Je dingen doen,
Liefst met plezier,
(dat hoeft niet dáar,
je kan ’t ook Hier)
Heel simpel op de Poeh-manier.
Maar ga niet Zoeken naar de Weg,
Want je zal zien, dan is hij weg!
Ik ben ik
En jij bent jij,
Dat weten we allebei;
Maar als je nu de dingen doet,
De dingen die jij kan,
Dan vind je heus de Weg vanzelf,
En de Weg komt achter je an!

– Uit de TAO van POEH – Benjamin Hoff